Titus Brandsma route

Titus Brandsma, zijn leven en zijn ideeën

 

 

U kunt alles over Titus Brandsma te weten komen bij een bezoek aan een van de volgende gedachtenisplaatsen:

 

 

Klik op de link:

 

 

Titus Brandsma Memorial Nijmegen

 

 

Titus Brandsma museum te Bolsward

 

 

Titus Brandsma gedachtenis kapel te Dordrecht

 

 

 

 

Andere interessante websites zijn:

 

 

www.titusbrandsmaparochieoss.nl

 

https://www.youtube.com/watch?v=XhGGVE5gLx0&feature=youtu.be

 

http://www.kampamersfoort.nl/

 

http://www.wereldvredesvlamnijmegen.org/monumenten.html

 

http://www.walkofwisdom.org/

 

Tijdens de tocht

 

Titus Brandsma (1881-1942) komt, elf jaar oud, uit de omgeving van Bolsward in Friesland naar het klooster van de paters Franciscanen in Megen. Hij kiest in verband met zijn gezondheid voor een kloosterleven bij de Karmelieten, eerst in Boxmeer en vervolgens in Oss. Tenslotte verhuist Titus Brandsma naar Nijmegen. Hij is in 1942 in Dachau gestorven, omdat hij zich openlijke verzette tegen het nazisme.

In de jaren dat Titus Brandsma in Oss woonde (1903-1927) heeft hij veel voor Oss betekent. Titus Brandsma was onder andere betrokken bij het oprichten van de openbare leeszaal en de H.B.S. en hij blies de regionale krant nieuw leven in.

 

De routebouwers hebben verschillende aantrekkelijke wandelroutes en een fietsroute ontworpen die, vanuit twee startplaatsen, de plekken laten zien, waar Titus Brandsma gewoond en gestudeerd heeft.

 

De routes naar Megen (30km uit Oss, 10km en 20km uit Haren)

De wandelaars en fietsers vertrekken van de St. Jozefkerk in Oss langs de scoutinggroep Titus Brandsma richting Haren. De toren van de 19e-eeuwse Lambertuskerk in Haren is al van veraf te zien, evenals de Alticom-toren voor telecommunicatie bij Megen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel minder zichtbaar zijn de restanten van de Groenedijk. Dit dijkje was onderdeel van de Beerse Overlaat en heeft tot heel wat vechtpartijen geleid, als het water van de Maas buiten zijn oevers dreigde te komen. Doorsteken van de Groenedijk betekende voor het ene dorp droge voeten, maar voor het andere dorp juist natte voeten.

 

In Haren (ook startplaats voor de 10km- en 20 km-route naar Megen) gaan de wandelaars via een struinroute naar Megen en de fietsers via de dijk en de verharde weg.

Aangekomen in Megen gaat de route eerst langs de Maas en dan langs het Clarissenklooster, het Franciscanenklooster, Acropolis (het vroegere gymnasium) en het woonhuis van Titus Brandsma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Megen gaan de 30km-wandelaars en de fietsers richting Macharen en daarna over de dijk naar kasteel Oijen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 10km- en 20 km-routes gaan dan terug naar Haren.

 

De 30km-route gaat door (wandelaars) of langs (fietsers) het waterwingebied terug naar Oss. In Oss voert de route terug naar de startplaats langs twee plekken die nog steeds herinneren aan Titus Brandsma: het monument Vrijheid – Verdraagzaamheid – Vrede en het Heilig Hartbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De routes naar de Osse ‘hei’, de Stelt en de Geffense Plas

 

Van de St. Jozefkerk in Oss vertrekken ook een 10km- en 20km-route die een heel andere kant van Oss laten zien. De wandeling gaat eerst richting Osse ‘hei’, een geliefde wandeling vanuit het Karmelietenklooster in de tijd van Titus Brandsma. Beide routes gaan naar De Stelt, een gebied waar het negentiende-eeuwse landschap nog herkenbaar is. In dit gebied wordt nu niet alleen rogge, spelt, gerst en boekweit verbouwd, maar ook hop en cranberries. De 10km-route gaat terug naar de start via de Tuinderij van Tosse. De 20km-route maakt hierbij nog een extra lus om de Geffense Plas.